روانشناس کودک خوب چه کسی است؟

یک روانشناس کودک خوب باید در زمینه مشکلات روانی و رفتاریای که کودکان با آنها روبهرو هستند مهارت و تخصص داشته باشد، مثلا باید بر مسائلی همچون مسائل زیر تسلط کافی داشته باشد:
- اتیسم کودکان
- بیش فعالی کودکان
- اختلال یادگیری در کودکان
- اختلالات هیجانی کودکان مانند افسردگی و اضطراب کودک
- بدغذایی
- اختلالات خواب
- رفتارهایی مثل پرخاشگری
- قلدری
- لجبازی
- عصبانیت
مسائلی که روانشناس کودک مورد بررسی قرار میدهد
روانشناس کودک مسائلی مانند کنترل هیجان کودک، آموزش مهارتهای زندگی به کودکان، رفتار والدین با فرزندان در دوره بلوغ، برخورد والدین با کودک، حسادت در کودکان، نشانههای کودک آزاری، مسائل جنسی کودکان، باید ها و نبایدهای فرزندپروری، مراحل رشد جسمی و روانی کودک، نحوهی برخورد با کودکان، مشکلات گفتاری و… را مورد بررسی قرار میدهد.
ویژگی اصلی یک روانشناس کودک خوب این است که مراقبت از کودکان و صحبت کردن با آنها را دوست داشته باشد و قادر به برقراری ارتباط خوب و صمیمانهای با کودکان باشد. او باید سعی کند که کودکان از روند درمان لذت ببرند و از آن ترسی نداشته باشند، به عبارت دیگر یک روانشناس کودک باید اعتماد کودکان را به دست آورد، از توانایی پذیرش کودک برخوردار باشد و حس خوبی به او منتقل کند تا بتواند کودک را در روند درمان با خود همراه سازد.
گاهی اوقات یک روانشناس کودک باید برای همراه شدن با کودک، خودش نیز رفتار و گفتار کودکانه پیش بگیرد، بنابراین یک روانشناس کودک باید ارتباط عمیقی با کودک درون خویش داشته باشد و بتواند یک بازی درمانگر توانمند باشد. همچنین وی باید از پریشانی عاطفی در روند درمان جلوگیری کند و از بروز پاسخهای عاطفی و احساسی در ارتباط با کودک اجتناب کند.
علاوه بر این یک روانشناس خوب باید بتواند با والدین کودکان نیز ارتباط موثری داشته باشد، زیرا در اغلب مواقع درمان مشکلات کودکان به همراه والدین آنها صورت میگیرد و بعضا این والدین هستند که باید دست به تغییراتی در باورهای خود بزنند. البته یک روانشناس کودک خوب می بایست درک عمیقی از روابط متقابل داشته باشد و در حیطه درمان کاملا والدین را درک نماید.
شیوه کار روانشناس کودک
روانشناسان کودک فعالیت خود را تحت عنوان ارزیابی و تشخیص، پیشگیری، مداخله و درمان و مشورت پیش میبرند. البته این نکته هم بسیار مهم است که والدین دقت کنند که چه زمانی به روانشناس کودک مراجعه کنند. در ادامه به بررسی اجمالی مراحل کار روانشناسان کودک میپردازیم:
گام اول: ارزیابی و تشخیص
این مسئله به بررسی ماختلال و ماهیت و شدت آن در همان ابتدای کار اشاره دارد. روانشناس کودک باید بفهمد که کودک در چه مورد به کمک نیاز دارد و چه مدت است چنین مشکلی دارد؟ البته برای این کار روانشناس کودک باید از اطرافیان کودک مانند والدین، معلمان، مشاوران مدرسه، پزشکان و… کمک بگیرد.
ارزیابی اولیه میتواند به وسیله مصاحبه با کودک و والدین وی، مشاهده رفتار کودک و آزمونهای روانشناختی از جمله آزمون وکسلر، آزمون استنفورد-بینه، آزمون فرافکن CAT و… صورت گیرد.
گام دوم: پیشگیری
روانشناسان کودک مانند روانشناسان دیگر علاقهمندند تا جلوی مشکلات را پیش از وقوع آن بگیرند و یا حداقل قبل از آن که مشکل از کنترل خارج شود، آن را شناسایی کنند.
گام سوم: مداخله و درمان
برای بهبود وضعیت کودک و حل اختلال، یک روانشناس کودک خوب باید راهکارهایی متناسب با مشکل مورد نظر ارائه دهد. این راهکارها میتوانند در چارچوبهای مختلفی مانند بازی درمانی، رفتار درمانی، فرزندپروری (آموزش شیوه اصلاح رفتار کودک در خانه به والدین)، خانواده درمانی، دارو درمانی و… باشند.
گام چهارم: مشورت
روانشناسان باید با گروهی متشکل از متخصصین اطفال، روانشناسان تربیتی و کودکان استثتایی، معلمان، مشاوران تحصیلی، والدین کودک و… همکاری داشته باشند و با مشورت آنها به تصمیم گیری بپردازند.
روانشناس کودک خوب در تهران
برای یافتن بهترین روانشناس کودک در تهران باید با معیارهای یک روانشناس خوب همچون درستی و صداقت، صلاحیت و.. آشنا باشید. روانشناس کودک باید تخصص و تجربه کافی در حوزه روانشناسی کودک و نوجوان را داشته باشد. دکتر مهسا ساداتی روانشناس و مشاور کودک و نوجوان دارای پروانه اشتغال از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران با داشتن سابقه درخشان در زمینه روانشناسی کودک میتواند شما را در رفع اختلالات و مشکلات فرزندتان همراهی کند .
دیدگاهتان را بنویسید