چه زمانی به روانشناس کودک مراجعه کنیم؟

چه زمانی به روانشناس کودک مراجعه کنیم؟ به اعتقاد دکتر مهسا ساداتی با مشاهده تعدادی از نشانه ها مثل ترس، اضطراب، پرخاشگری، لجبازی و افسردگی در کودکان می بایست به روانشناس کودک مراجعه کنیم. در بعضی از مواقع با مشاهده حتی یکی از این نشانه ها باید با یک روانشناس خوب کودک و نوجوان مشورت کنید.
رشد کودک
الگوی رشد کودک به شدت متاثر از ژن های کودک است. کودک در هر سن می بایست یکسری مهارت ها را بیاموزد. در واقع تعدادی از مهارت ها در هر دوره سنی عمومی هستند. گاهی اوقات مشاهده می کنید کودک شما هنوز آن مهارت ها را نیاموخته دقت کنید که شاید این مسئله مربوط به ژنی باشد که از شما به ارث برده است.
سر منشا خلق و خو، بیولوژیک انسان است. پس لطفا مراعات خلق و خوی کودک تان را بکنید و از شیوه های مناسب برای برخورد با او استفاده کنید. بعضی مواقع با وجود همراهی شما با کودک باز هم مشاهده می کنید که وی از انجام تکالیف و توصیه های شما سرپیچی می کند، در این زمان از یک روانشناس کودک خوب کمک بگیرید.
ترس
ترس از موقعیت ها و افراد غریبه در حدود 6-7 ماهگی در کودک پدیدار می شود. حدود 2 سالگی آغاز ترس کودک از تاریکی و تنهایی ست. معمولا این ترسها تا 5 سالگی ادامه پیدا می کنند. در سنین 5-7 سالگی کودک سوالاتی درباره ی مرگ و ترس از دست دادن والدین و عزیزان مطرح می کند.
ترس در این بازه های زمانی طبیعی ست. گاهی شدت این ترس زیاد می شود و منجر به کابوس دیدن و اختلال در عملکرد کودک می گردد و یا مدت آن به درازا می کشد، که در این زمان می بایست به یک روانشناس کودک خوب مراجعه کنید.
اضطراب
برای کودک 6 ماهه برسد جدا شدن از والدین یا سرپرست اصلی اضطراب آور خواهد بود. کودک در مواجهه با اضطراب جدایی گریه می کند، قشقرق به راه می اندازد، عصبانی می شود یا با والد قهر می کند.
والدین عزیز؛ در این مواقع لطفا به کودکتان احساس امنیت بدهید. نشانه های اضطراب جدایی غالبا تا 3 سالگی کاهش می یابد. ترس و استرس از امتحان معمولا در دانش آموزان دیده می شود و اگر این اضطراب موجب تنگی نفس، بی دقتی، تپش قلب و اختلال در عملکرد فرزندتان شده است، باید به یک روانشناس کودک خوب مراجعه کنید.



لجبازی
2 سالگی سن لجبازی کودکان است. کودک می بایست به مرور مدارا کردن را بیاموزد و تا 6 سالگی لجبازی وی خاموش شود. اگر این اتفاق نیافتد، وی نمی تواند روابطش را در بزرگسالی به خوبی مدیریت کند. در این زمان است که حتما می بایست با یک روانشناس کودک و نوجوان ارتباط بگیرید.
پرخاشگری
پرخاشگری و بروز هیجان خشم در هر سنی به شکل متفاوتی امکان پذیر است. کودک در نوپایی، اشیا را پرتاب میکند، در خردسالی هم بازی هایش را کتک میزند و در نوجوانی بد زبان و سرکش میشود. مهم این است که این شیوه های حل مساله تا پایان عمر با او باقی نماند.
پرخاشگری یا خشم های فروخورده روابط میان فردی را در بزرگسالی به خطر می اندازند. مدیریت خشم و رهایی از احساس تنفر و حقارت، مهارت های هستند که خوب است فرزندتان از همان کودکی فرا بگیرد.
بهتر است پیش از تولد کودک دلبندتان، به یک روانشناس کودک مراجعه کنید و از او بخواهید تا مهارت های فرزندپروری را به شما بیاموزد و شما را با نشانه های اختلالات رشدی و شخصیتی کودکان آشنا کند، تا با آغوشی باز، پذیرای فرزند دلبندتان باشید.
عدم توجه و تمرکز
چه زمانی به روانشناس کودک مراجعه کنیم؟ آیا فرزندتان حواس پرت و بی دقت است؟ بعضی سوالات برگه ی امتحان را جا می اندازد؟ جزییات را نمی بیند و توصیه های شما را فراموش می کند؟ در صورت مشاهده اینگونه موارد حتما با روانشناس کودک تماس بگیرید.
عدم تمرکز به همراه بازیگوشی و فعالیت بی اندازه همان بیش فعالی است. چنانچه بیش فعالی در سنین کودکی درمان نشود، منجر به مشکلات فراوانی در بزرگسالی فرد خواهد شد. در درمان بیش فعالی، از دارودرمانی، نوروفیدبک و یا بازی درمانی جهت درمان استفاده می شود.
افسردگی
چه زمانی به روانشناس کودک مراجعه کنیم؟ زمانی که نشانه های افسردگی از جمله قطع ارتباط با دیگران، بازی نکردن با همسالان، کم حرف شدن، به هم ریختگی در الگوی خواب و غذا را در کودک مشاهده کردیم، می بایست به روانشناس کودک مراجعه کنیم.
رویدادهایی مثل اختلافات زناشویی شما، طلاق، مرگ عزیزان، سو استفاده جنسی، تصادف و یا حادثه ای که برای کودک رنج آور بوده است، موجب پدید آمدن این رفتارها در کودک شما می گردد.
دیدن حوادث غیر مترقبه، و یا حتی خواندن و شنیدن آن ها می برای کودک طاقت فرسا است. به خاطر داشته باشید که افسردگی فقط بیماری بزرگسالان نیست، کودکان و به خصوص نوجوانان نیز گاهی به این بیماری مبتلا می شوند.
کودکی منزوی با دیگران ارتباط برقرار نمی کند، به صورت تان نگاه نمی کند، از لحاظ عاطفی سرد است و هیجاناتش را ابراز نمی کند، در گوشه ای غرق در افکار خودش است و مدت ها به چیزی خیره می گردد. در صورت مشاهده این موارد باید در اولین فرصت با یک روانشناس کودک خوب صحبت کنید.
سخن پایانی
سخن پایانی اینکه در این مورد که چه زمانی به روانشناس کودک مراجعه کنیم؟ معمولا والدین فکر میکنند که روانشناس و فعالیتهای رواندرمانی مختص بزرگسالان است و کودکان نیازی به خدمات روانشناختی ندارند. برای از بین بردن این باور غلط باید به این نکته اشاره کرد که کودکان شرایط سنی خاصی دارند و این مسئله میتواند باعث بروز بیشتر، مشکلاتی مانند: نابهنجاریهای عاطفی و رفتاری در آنها شود.
شیوه مقابله درست با این اختلالات در دورههایی بعدی زندگی کودک موثر است. از این رو باید مشکلات و بدرفتاریهای کودک جدی گرفته شود و برای رسیدگی به این مسئله والدین میتوانند از یک روانشناس کودک کمک بگیرند.
دیدگاهتان را بنویسید